среда, 29 ноября 2017 г.

Документальне кіно про права людини

В Добропільській міській бібліотеці вже декілька років працює кіноклуб документального кіно про права людини Docudays UA . Раз на місяць учасники клубу переглядають документальні стрічки, вчяться розуміти та аналізувати побачене, формувати активну соціальну та громадянську позицію, розширюють свої знання про людську гідність та права людини.

Також щороку бібліотечний кіноклуб приймає Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Цього річ до уваги глядачів були представлені фільми «Домашні ігри» української режисерки Аліси Коваленко, «Паперові зірки» (режисер Інна Омельченко), «Dixie Land» режисера Романа Бондарчука


Документальне кіно на відміну від художнього не дарує нам історій з щасливим фіналом, не має яскравих спецефектів та професійних акторів. Героями цих фільмів стають звичайні люди, які розповідають нам з екрану історії власного життя. Документальне кіно не показує, як вирішувати проблеми, такі фільми підіймають на поверхню проблеми суспільства, змушують нас поглянути на те, чого ми воліємо не помічати, спонукають замислитись та пошукати можливостей до вирішення проблемних питань, тощо. Важливою складовою заходів є дискусії, під час яких, глядачі та глядачки матимуть нагоду поспілкуватися та  обговорити побачене, проаналізувати порушену у фільмі проблему.
 
"Домашні ігри"
«9 листопада з сином підлітком були присутні в Центральній міській бібліотеці на показі документального фільму «Домашні ігри». Дуже рада, що син переглянув саме цей фільм, адже він має молодшого брата. Тож маю надію, на те що самовідданість та самопожертва головної героїні Аліни заради щасливого дитинства молодших брата і сестри стануть прикладом для наслідування у взаємовідносинах моїх синів».
 
"Паперові зірки"
"Відвідала 2 покази Мандрівного кінофестивалю Docudays UA. Кожен фільм залишив певний слід в моїй свідомості.  Доля героїні фільму «Домашні ігри» змушує зануритись в її сімейній побут і зробити разом з нею нелегкий вибір між дорослим життям і спортивною кар’єрою. Відповідальність за життя менших брата і сестри, щире бажання кращої долі для них змушує Аліну відмовитись від власних пріоритетів. Але хочеться вірити, що на неї чекає широкий шлях і краще майбутнє». Фільм «Паперові зірки» повертає мене у спогади про власне літо. Маю досвід перебування в дитячому таборі, і не раз спостерігала, як складно буває знайти собі друга і однодумця.»
 
«Dixie Land»

"Фільм «Dixie Land» яскраво і відверто показує долі дітей, учасників дитячого оркестру. В не зовсім пристосованих похмурих приміщеннях розкривається світлий талант дітей. Дуже органічно відзнято вчителя-музиканта. Йог руки, погляд на дітей настільки теплі і мудрі, що вихованці розуміють його без зайвих слів. Про таких кажуть «вчитель від Бога». Але час спливає, вчитель відходить у вічність, а музика залишається. Він заложив зерна творчості у дитячі душі, які проростають надзвичайним талантом. Гарний позитивний фільм, рекомендую для перегляду і дітям і дорослим.»

Комментариев нет:

Отправить комментарий