вторник, 11 декабря 2018 г.

Дитинство у світі дорослих






10 грудня розпочався Всеукраїнський тиждень права. З цієї нагоди Кіноклуб Docudays UA «ГороDOC»  влаштував інтерактивний кінозал для вихованців закладу загальної середньої освіти №2. На захід було запрошено учнів 9-11 класів з їх педагогами та керівниками та представлено до уваги фільм режисерки Оксани Бурої «Лізо, ходи додому!».
 Перш ніж дивитися фільм, присутні пригадали основні нормативні акти, які гарантують права людини та дитини. Зауважили, що саме 10 грудня – День прав людини відзначається в знак проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.



Наш захід було присвячено темі дитинства та сімейних цінностей.
Що ж таке родина та сімейні цінності; відповідальне батьківство та щасливе дитинство? Саме на ці питання підлітки шукали відповіді до та після перегляду фільму.  
Щоб проаналізувати фільм через призму Конвенції про права дитини, учням було запропоновано завдання - пригадати основні права дитини та навести приклади з фільму де ці права були порушені.



В процесі обговорення постало питання, яким чином можна вплинути на ситуацію, яка склалася, і чи мають право державні служби чи сторонні люди втрутитися у вирішення цієї ситуації.Підлітковий максималізм та емоційність учасників обговорення давалася в знаки: «Позбавити матір, батьківських прав. Вилучити дитину із сім'ї.» Оксана В’ячеславівна - директор закладу, зважаючи на свій життєвий, педагогічний та материнський досвід, висловила думку, що:
«Не завжди радикальні методи мають позитивний ефект у вирішенні подібних ситуацій. Жодна дитина не хоче втратити свою маму, ніхто з дітей не мріє опинитися в дитячому будинку. Та й мама, не дивлячись на те, що вона веде аморальний спосіб життя, любить свою дочку: « - В чому сенс твого життя? – Діти.» Будь-яка сторона, що втрутиться в цю ситуацію, має пам’ятати, що найважливіше - не нашкодити!»  
На кінець обговорення дійшли висновку, що кожен може потрапити у складну життєву ситуацію. Та не варто її замовчувати та поглиблювати. Поруч завжди є люди, які можуть допомогти – рідні, близькі, педагоги, психологи, спеціальні служби та організації, існують телефони гарячої лінії та телефони довіри. Втеча з дому – це не вихід і не вирішення ситуації. Не варто соромитися і боятися говорити про свої проблеми.
Щиро дякуємо керівнику закладу - Степановій Оксані В`ячеславівні та бібліотекарю - Папето Ірині Олександрівні за підтримку і допомогу в організації та проведенні заходу.



Комментариев нет:

Отправить комментарий