понедельник, 7 января 2013 г.

«Прийшли до тебе три празники в гості»



4.01.2013р. у будівлі Добропільськоїх центральної міської бібліотеки відкрилася книжково-ілюстративна виставка - святкування «Прийшли до тебе три празники в гості» для читачів та відвідувачів читального залу та бібліотеки в цілому.
На експозиції представлені видання з фондів ЦМБ - це книги православних християнських авторів, істориків та дослідників Українського фольклору,   статті журналу «Спасити наши души» та альбоми відомих українських та російських видавництв, які розповідають про те, як відзначали зимові свята наші з вами пращури.


Святкові гуляння починалися з Різдва, яке відзначали найчастіше в колі сім'ї, вдома. Цьому святу передував найдовший різдвяний піст, під час якого люди постилися, займалися благодійністю, приділяли велику увагу духовному розвитку, багато читали. На нашій святковій виставці можна познайомитися з різними виданнями, які користувалися особливою увагою під час приготувань до Різдва. Це такі видання як «Закон Божий», «Любимым детям», «Церковный год» та інші.

На різдвяному тижні повсюдно влаштовувалися святкові вистави "ялинки", люди один до одного наносили візити з поздоровленнями, розсилали запрошення на урочисті прийоми та бали. Серед експонатів, представлених на виставці – є вітальні вірші до свята Різдва Христова.
Після Нового року влаштовувалися бали, на які вперше виїжджали "на люди" молоденькі дівчата. Різдвяні свята - це час веселих театральних вистав, забав, святочних ворожінь. Відвідувачі виставки - святкування  зможуть побачити та прочитати  про багаті традиції свого народу в Святочну неділю (з 7.01по 19.01). Виставка - святкування «Прийшли до тебе три празники в гості» створена в нашій бібліотеці саме до Різдвяних свят , які входять в цикл християнського православного календаря.
Перший розділ книжково-ілюстративної виставки  представлений до Різдва Христова, яке відбудеться сьомого січня.
Другий розділ присвячений святкуванню та вшануванню пам'яті святого Василя Великого 14 січня, і третій розділ містить літературо про святкування Хрещення Господа Бога нашого та Ісуса Христа, або як ми ще його в народі називаємо Богоявлення – 19 січня.
Також на виставці – святкування є література і для дітей – це журнали з яскравими ілюстраціями «Шишкин лес» та дитяча сторінка журналу «Спасите наши души». Тут представлені барвисті малюнки, маленькі оповідань  відомих письменників.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий